Lectura în familie reprezintă unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le putem oferi copiilor, categoric nu doar în preajma sărbătorilor sau înainte de culcare. Atunci când cei mici îi văd pe adulți citind sunt tentați să urmeze modelul.

Conform unui studiu realizat de Universitatea Harvard, copiii cărora tatăl le spune o poveste înainte de culcare au capacități lingvistice mai dezvoltate față de cei cărora le citește doar mama. Astfel, dacă tatăl este disponibil, ar fi o alegere foarte bună ca și el să se implice în cititul cărților cu voce tare înainte de culcare.

De ce copiii au atât de mult de câștigat de pe urma lecturii făcute de către tatăl lor? Este vorba despre vocea sonoră? Despre trăsăturile pronunțate ale tatălui? Nu. Potrivit cercetării de la Harvard, modul în care tații le citesc copiilor este doar diferit de cel în care mamele fac asta. Dr. Elisabeth Duursma, autorul principal al studiului, scrie pentru Sydney Morning Herald:

„Când ne-am uitat mai atent la interacțiunea care se petrece în timpul lecturii, am observat că tatăl folosește termeni și structuri lingvistice mai abstracte și mai complexe.” Știm deja că, în general, copilul tinde să preia modul de a vorbi al părinților și este posibil ca, tocmai din acest considerent, să existe abilități lingvistice mai dezvoltate și vocabular mai bogat în rândul copiilor cărora le citește predominant tatăl. Acesta are tendința să se folosească de un discurs imaginativ, care să nu ofere toate elementele direct, ci lasă posibilitate copilului să dezvolte păreri proprii.

„Atunci când un tată împărtășește o carte cu copilul are tendința de a lega evenimentele din carte de experiența proprie a copilului. De exemplu, când în carte s-a adus în discuție o scară, mulți tați au menționat care a fost ocazia cu care au folosit o scară ca să se urce pe acoperiș. Mamele, însă, s-au concentrat adesea pe detaliile din carte și le-au cerut copiilor să numească sau să numere obiecte și să recunoască culorile.”

Dr. Duursma observă că tații interacționează cu copiii lor în mod diferit decât mamele și că aceste diferențe pot fi extrem de benefice. Jocurile care implică mișcarea cu tatăl, de exemplu, îi ajută să coreleze acțiunea fizică cu concentrarea mentală, astfel învățând să se auto-disciplineze.

Este necesar să se creeze o rutină din acest obicei al lecturii înainte de culcare, din mai multe motive. Cel mai important motiv este acela că oferă copilului siguranța și că poate dormi liniștit. Beneficiul fundamental oferit de lectură, implicit și de povestea de noapte bună, constă în dezvoltarea abilităților lingvistice și a inteligenței emoționale.  Abilitățile lingvistice se dezvoltă prin plasarea copilului într-o relație diferită  cu expresii  și cuvinte cu care nu se întâlnește în cadrul discuțiilor de zi cu zi. Astfel, are posibilitatea de a înțelege și explora noi medii. O carte poate prezenta Universul, de exemplu, moment în care copilul se poate familiariza cu existența acestuia și poate învăța numele planetelor sau poate alege să viseze că o sa ajungă în spațiu. Nu în ultimul rând, atunci când copilului i se citește acesta învață să asculte și să îți canalizeze atenția într-o anumită direcție.

Tot acest demers se schimbă treptat, implicarea taților din ce în ce mai mult în creșterea copiilor ar trebui să constituie o prioritate. Bărbații și femeile beneficiază de roluri de gen mai mult sau mai puțin rigide, lucru ce ar trebui să le ofere posibilitatea de a trăi vieți cu care să se simtă autentici și satisfăcuți. Activitatea de a citi povestea de noapte bună copilului se situează în acest mediu, părintele care face acest lucru trebuie să o facă într-un mod care să nu denote o obligație sau lipsa dorinței, aspecte pe care copilul le poate interpreta.

Autor: Laura Dimitriu

Citește și alte interviuri cu sfaturi primite de la persoane publice din România despre lectura în familie -> aici.