Asociația Curtea Veche și Azomureș susțin în continuare programul național de lectură “Cărțile Copilăriei” în comunități agricole, început în 2014, cu o serie de ateliere NARATIV dedicate elevilor Școlii Gimnaziale din localitatea Santău, județul Satu Mare.

Am ajuns aici cu patru dintre cei mai iubiți pedagogi de către copiii cărora le-am oferit cărți în ultimii cinci ani – Liliana Basarab, Georgiana Gerea, Iulia Nițulescu și Andreea Lupescu.

Alături de noi au fost și prietenii de la Azomureș și Promat, dornici, ca de fiecare dată, să ofere șansa unui viitor mai bun elevilor din comunitățile mai puțin dezvoltate.
7fd730ed-7ee2-4cf0-9ac7-8879f5a8ef6b

Atelierele NARATIV, împreună cu pedagogii, au ajuns în Școala Gimnazială din Santău, unde au fost întâmpinate cu bucurie de elevii dornici de experiențe noi.

Prin tehnici de educație nonformală cu lectura interactivă, copiii au fost încurajați să se exprime liber, să deseneze, să compună muzică, să facă teatru și recenzii video, să învețe și să folosească tehnici de dezbatere, să facă experimente și chiar să inventeze propriile povești. Activitățile au fost realizate în jurul unora din cele mai frumoase și cunoscute titluri ale literaturii universale, precum “Peter Pan – Povești pe muzică” și “Odiseea – Bandă desenată”. Elevii au primit câte o carte potrivită vârstei, în baza cărora au fost susținute atelierele, și o colecție întreagă de repovestiri pe înțelesul copiilor pentru biblioteca școlară.

2fadc762-b174-498b-9b1c-50151b407f82

În România sunt foarte mulți copii care nu au acces la cărți. Mulți dintre ei nu au o bibliotecă acasă și nici o librărie în localitatea în care trăiesc. Și, mai grav este că, în lipsa accesului la carte, copiii din satele românești rămân mereu în urma colegilor din familii mai înstărite care citesc sau cărora li se citește mai mult. Scopul nostru este de a-i ajuta pe copii să se angajeze în lectura oricărei povești scrise și de a le îmbunătăți relația cu cititul în general, oferindu-le o experiență unică și memorabilă care să le stârnească interesul și motivația pentru lectură pe termen lung.

6ba29412-8672-4566-83f4-00983782422c

Acțiunea face parte dintr-un proiect amplu, în cadrul programului național de lectură “Cărțile copilăriei” inițiat de Asociația Curtea Veche, și desfășurat în comunitățile agricole în parteneriat cu Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte minerale din România. Compania Promat Comimpex, prin reprezentarea locală asigurată de domnul Cristian Moldovan, s-a alăturat acestui demers și susține activ inițiativa.

Mai multe fotografii de la eveniment aici.
Mulțumim partenerilor:

1logo