Conceptul educational al NARATIV – Festivalul de lectura pentru copii a fost unul simplu. Ne-am propus sa le oferim copiilor experiente memorabile pornind de la povesti scrise. In acest sens, am folosit mijloacele educatiei prin arte pentru a-i implica pe copii in activitati de interpretare creativa a literaturii. Obiectivul educational al tuturor atelierelor a fost de a-i incuraja pe copii sa isi imagineze activ si sa dea viata povestilor pe care le-au citit. Vreme de o saptamana, cititul a fost pretext de distractie de dat frau liber creativitatii. Pornind de la pasiunile copiilor care au participat la festival – desenul, muzica sau pur si simplu pasiunea pentru distractie – am organizat in fiecare zi ateliere de lectura care folosesc educatia prin arte pentru a starni sau a consolida interesul copiilor in lectura.

1.Odiseea – Roman Grafic

Cand a avut loc: Luni-Vineri, 21-25.09, 17:00-19:00 Unde: Carturesti Verona, in Ceainarie Pedagog: Delia Popa (ArtCrowd) Numar de grupe / saptamana: 1 Numar total de participanti: 15 Varstele copiilor participanti: 8-10 ani

Pornind de la Odiseea, repovestire dupa Homer, Delia Popa si cei 15 participanti la atelier au creat impreuna fragmente originale de roman grafic despre unul dintre primii super-eroi ai tuturor timpurilor: Ulise, eroul care i-a ajutat pe greci sa castige razboiul cu Troia. Activitatea de a transpune o poveste in format de banda desenata ii provoaca pe cei mici sa analizeze si sa sintetizeze informatia citita, adaptand continutul unui nou mediu, care foloseste imaginile in actiune pentru a surprinde momentele cheie ale unei naratiuni.

Lucrarile copiilor au fost expuse in cadrul Expozitiei Cititorilor Narativ, care a putut fi vizionata de catre parintii si prietenii copiilor in cadrul Festivitatii de incheiere a festivalului, duminica, 27 septembrie, in Cafeneaua Carturesti Verona. Expozitia a fost deschisa publicului general pe parcursul intregii zile.

Delia Popa este artista vizuala si lucreaza cu medii diferite cum ar fi: video, performance, desen, pictura si instalatie. Lucreaza cu copii si tineri din 1996. Delia este co-fondatoare a Art Crowd – un colectiv de artisti in educatie care sustin ateliere de arte pentru copii.

2. Robinson Crusoe – Ilustratie de povesti

Cand a avut loc: Luni-Vineri, 21-25.09, 18:00-20:00 Unde: Carturesti Verona, in Cafenea Pedagog: Alexandra Mihailciuc (ArtCrowd) Numar de grupe / saptamana: 1 Numar de participanti: 13 Varstele copiilor participanti: 8-12 ani

Un atelier sustinut de Alexandra Mihailciuc de la Artcrowd pornind de la povestea lui Robinson Crusoe. Dovada ca orice lectura este un act de creatie, copiii nu numai ca au ilustrat ce au citit, dar au inventat si au ilustrat obiecte existente sau nascocite pe care un naufragiat le-ar folosi pe o insula pustie. Apoi audesenat o jungla cu plante exotice pe care le-ai gasi in acest univers, animale si o casuta construita din materiale locale pentru naufragiatul lor preferat. Lucrand in aceasta maniera cu povestea lui Robinson, participantii la atelierele de ilustratie de povesti si-au exersat atentia profunda si au avut prilejul de descoperi ce inseamna lectura in detaliu a unui text.

In acelasi timp, atelierul de ilustratie le-a propus copiilor sa exploreze in ce fel imaginatia poate re-crea universul povestii chiar dincolo de ceea ce e povestit in text.

Lucrarile copiilor au fost expuse in cadrul Expozitiei Cititorilor Narativ, care a putut fi vizionata de catre parintii si prietenii copiilor in cadrul Festivitatii de incheiere a festivalului, duminica, 27 septembrie, in Cafeneaua Carturesti Verona. Expozitia a fost deschisa publicului general pe parcursul intregii zile. Expozitia functioneaza ca decor pentru un spectacol la care Alexandra si copiii au decis sa lucreze si dupa finalizarea festivalului. Alexandra este arhitect, co-fondator si educator non-formal la ArtCrowd si la Povestasii, unde sustine ateliere pentru copii, tineri si adolescenti, pe palierele arta, arhitectura si educatie.

3. Mituri Grecesti – Teatru de umbre
Cand a avut loc: Luni-Vineri, 21-25.09, 10:00-12:00 Unde: Carturesti Verona, in Mansarda Pedagog: Delia Popa Numar de grupe / saptamana: 1 Numar total de participanti: 4 Varstele copiilor participanti: 9-12 ani De luni pana vineri, dimineata, Delia Popa de la Artcrowd se intalnea cu grupul de Teatru de umbre si lucrau impreuna la adaptarea unor povesti din varianta repovestita a Miturilor Grecesti.
Cu scopul de a pune in scena un spectacol de teatru de umbre, copii au selectat si creat prin decupaj acele forme “mitice” care proiectate pe un ecran alb puteau sugera cel mai bine spatiul de desfasurare al actiunii, atributele specifice ale personajelor si atmosfera povestii.

La finalul atelierului, in cadrul Festivitatii de incheiere a Festivalului de duminica, 27 septembrie, copiii au prezintat spectacolul pentru parintii si prietenii lor, interpretand personajele din poveste si manevrand de unii singuri “decorul” de umbre, spunand povestea intr-o maniera interesanta si unica.

BENEFICIILE ATELIERULUI PENTRU PARTICIPANTI – Capacitati sporite de intelegere a textelor scrise (un beneficiu demonstrat al lucrului la dramatizari)‐ Sporirea intelegerii unor concepte narative esentiale – spatiu de desfasurare, personaj, atribute ale personajului ‐ Motivatie sporita de a citi ‐ Abilitati sporite de gandire critica -Abilitati sporite de colaborare ‐Exersarea memorie si atentiei profunde

4. Logodnicii – Povesti pe muzica

Cand a avut loc: Luni-Vineri, 21-25.09, 16:00-18:00 Unde: Carturesti Verona, in Mansarda Pedagog: Smaranda Nicolau, Zory David, Vlad Fenesan Numar de grupe / saptamana: 7 Numar total de participanti: 52 Varstele copiilor participanti: 4-7 (si doi copii de 3 ani, doi copii de 8 ani)

In acelasi timp cu atelierul de Rime si Ghicitori, Mansarda Carturesti vuia si ea de chiuiturile “muzicantilor din Verona”, la atelierul de Povesti pe muzica. Aici, Zory David, Vlad Fenesan si Smaranda Nicolau au inventat alaturi de copii ritmuri, melodii si efecte sonore pentru povestea Logodnicii, repovestita de Umberto Eco. Prin muzica, am vorbit despre atmosfera povestii si despre cum o putem surprinde intr-un ritm sau melodie.

Pe de o parte, copiii au trebuit sa descopere detaliile din text care vorbesc despre spatiile si momentele zilelor in care se desfasoara actiunea, pentru a deduce ce seturi de sunete posibile ar putea sa aiba loc in aceste contexte. Pe de alta parte, copiii au analizat traseul emotional al personajelor si ritmul actiunii pentru a determina ce sunete si ritmuri ilustreaza muzical ceea ce se intampla in lumea interioara a personajelor. Copiilor li s-a cerut sa faca alegeri estetice cu privire la sunetele pe care ei le prefera, nu numai cele pe care le considera adecvate.

BENEFICIILE ATELIERULUI PENTRU PARTICIPANTI – Capacitati sporite de intelegere a textelor scrise, datorate exersarii atentiei la detalii textuale – Sporirea intelegerii unor concepte narative esentiale – atmosfera, spatiu de desfasurare, cadru temporal al actiunii, temperatura emotionala a personajului/actiunii, ritm al actiunii etc.

– Motivatie sporita de a citi – Abilitati sporite de judecata si expresie estetica – Exersarea atentiei profunde

5. O mie si una de povesti nascocite – Storytelling
Cand a avut loc: Luni-Duminica, 21-27.09, 10:00-11:30 Unde: Carturesti Verona, in Mansarda Pedagog: Alexandra Baciu Numar de grupe / saptamana: 7 Numar total de participanti: 62 Varstele copiilor participanti: 7-11

In fiecare dimineata, in Mansarda Carturesti Verona (sambata la Clubul Taranului Roman), Alexandra Baciu (psihoterapeut, experta in lucrul cu parinti si copii) inventa povesti cu copii cu varste intre 7-12 ani. E important sa citesti, dar uneori, imboldul de care au nevoie viitorii cititori e o poveste nou-nouta, nascocita de ei insisi. Intre un univers alcatuit in totalitate din petale de trandafir, povesti cu super-eroi si istorii despre doi frati rataciti prin padure, care se cunosc pentru prima oara in viata, copiii si-au descoperit spontaneitatea si potentialul creativ. Nascocitul de povesti este deosebit de relevant pentru dezvoltarea emotionala a copiilor la aceste varste – prin povesti, copiii integreaza experiente emotionale relevante pentru vietile lor personale la momentul respectiv.

BENEFICIILE ATELIERULUI PENTRU PARTICIPANTI – spontaneitate sporita – abilitati sporite de colaborare – intelegere sporita a unor resorturi narative esentiale precum cauza si efect, actiune – reactie, personaj – deprinderea unei abordari mai libere cu privire la scris si implicit la lectura

6. Alice in Tara Minunilor – Rime si ghicitori pentru cei mai mici cititori

Cand a avut loc: Luni-Duminica, 21-27.09, 16:00-17:00 Unde: Carturesti Verona, in Ceainarie Pedagog: Razvan Ropotan Numar de grupe / saptamana: 7 Numar total de participanti: 52 Varstele copiilor participanti: 4-7 (si doi copii de 3 ani, doi copii de 8 ani)

In fiecare zi, de la 16:00 la 17:00, Ceainaria Carturesti (sambata la Clubul Taranului Roman) simtea trepidatia copiilor de 5-7 ani care topaiau pe cele mai amuzante joculete alaturi de neobositul Razvan care mai apoi ii provoca pe cei mici sa descopere sunetele si literele alfabetului prin ghicitori si jocuri de rima si ritm. Rimele si jocurile de limbaj, inclusiv ghicitorile, sunt unelte nepretuite in dezvoltarea fluentei timpurii – copiilor care ajung sa recunoasca cu usurinta sunetele limbajului le este mult mai usor sa deprinda literele care le reprezinta in scris.

BENEFICIILE ATELIERULUI PENTRU PARTICIPANTI: – familiaritate sporita cu sunetele limbajului – confort, control si spontaneitate crescuta in folosirea limbajului – coordonare motorie sporita – atentie crescuta

12042664_616734511802759_8793755931958735535_n

12038187_616734375136106_406191615378822695_n

12011401_617084391767771_5364883266677537564_n