Vineri, 27 ianuarie 2017, la ora 6.00 dimineața am pornit la drum către localitatea Amărăștii de Jos din județul Dolj. Aici am donat 100 de cărți și am organizat cinci ateliere de lectură pentru aproape 100 dintre elevii din clasele I-VIII de la Liceul Teoretic Amărăștii de Jos și Școala Gimnazială Prapor, recompensându-i pentru activitatea clubului de lectură înființat anul trecut. Deși drumul a fost lung și încă înghețat, am reușit să îl parcurgem în siguranță datorită partenerilor de la Renault Group Romania care ne-au pus la dispoziție și de data aceasta două automobile – Dacia Dokker și Dacia Duster. În cele 5 ore în mașină ne-am încărcat cu energie pentru evenimentul care urma să aibă loc, cu discuții pasionate și planuri de proiecte viitoare.

Amarastii de Jos_ateliere narativ2

Ajunși în localitate am fost primiți cu căldură de profesorii liceului, de doamna bibliotecară și de partenerii noștri de la Azomureș. Primirea călduroasă a partenerului nostru, domnul Narcis Niță din partea BizSolutions, ne-a motivat și mai mult, pentru că am simțit implicarea acestuia în comunitate și faptul că această colaborare va fi una pe termen lung, cu rezultate concrete pentru copiii din localitate.

După ce am pregătit sălile cu voluntarii locali și am repartizat elevilor rechizitele de la Herlitz România, am descoperit poveștile din colecția „Cărțile Copilăriei” împreună cu cei mici și am plecat în aventuri alături de „Robinson Crusoe”, „Cocoșatul de la Notre-Dame” sau eroii din „Miturile grecești” și „Odiseea”. Călătoria ne-a fost ghidată de cei cinci pedagogi: Alexandra Mihailciuc pentru Atelierul de ilustrație creativă („Robinson Crusoe”), Valentina Popa pentru Atelierul de actorie pentru cititori („Odiseea”), Delia Popa pentru Atelierul de bandă desenată („Mituri grecești”), Liliana Basarab pentru Atelierul de teatru de umbre („Mituri grecești”) și Daniela Pălimariu pentru Atelierul de arhitectură („Cocoșatul de la Notre-Dame”) din partea Artcrowd.

Amarastii de Jos_Ateliere narativ3

Cele două ore programate pentru ateliere au trecut mai repede decât ne așteptam și ne-am bucurat să aflăm de la copii cât de mult s-au distrat: Miruna (8 ani) ne-a spus la finalul atelierului de ilustrație creativă că la început nu știa la ce să se aștepte, dar că experiența a făcut-o să își dorească să participe și la alte activități. Mai mult, a devenit curioasă și ne-a promis că va citi și restul poveștii lui Robinson Crusoe.

Amarastii de Jos_ateliere narativ4

Doamna Violeta Modan – unul dintre profesorii coordonatori ai clubului de lectură din Amărăștii de Jos și voluntarul care a organizat găzduirea noastră în liceul din localitate ne-a împărtășit că „experiența a fost una aparte pentru copii, deoarece ei nu au parte foarte des de activități de acest fel. Mai mult decât atât, vizita Asociației Curtea Veche la noi în școală a însemnat și o oportunitate pentru profesorii voluntari, care au putut găsi în NARATIV – atelierele de lectură pentru copii inspirația necesară pentru o serie de activități care să îi motiveze pe copii să citească.”.

Pe drumul de întoarcere, deși oboseala ne-a dat târcoale, nu ne-a doborât pentru că am povestit despre cei mici și despre cum ne putem îmbunătăți activitățile. Sperăm ca acțiunea noastră să îi ambiționeze pe elevi să-și continue drumul în viață alături de cărți și le mulțumim tuturor celor care au făcut această inițiativă posibilă!

Mulțumiri transmitem și către Dragoș Stefan Mantoiu (de la Wilderness Research and Conservation) care ne-a fost alături pentru a realiza filmul evenimentului:

Pentru mai multe fotografii de la eveniment click aici.

Parteneri și sponsori:

parteneri-12