A venit vacanța! Ne pregătim de Crăciun, cumpărăm cadouri, împodobim bradul, toate pentru ca ziua de 25 decembrie să fie un cu adevărat specială. Copiii abia așteaptă să petreacă timp împreună cu voi, iar în cele ce urmează vă dăm câteva sugestii despre cum puteți să combinați cărțile și lectura cu distracția, pentru ca zilele până la venirea lui Moș Crăciun să treacă mai repede.

1. Cartea preferată poate căpăta o coloană sonoră de excepție din instrumente unice sau nu, puteți folosi o lingură de lemn și un ibric și aventurile celor trei muschetari pot prinde viață în casa voastră. Încurajați-l pe cel mic să creeze rime și să păstreze ritmul, iar apoi, după câteva repetiții, puteți să realizați chiar o piesă pe care să o înregistrați.

1. Cum ar fi ca toate poveștile citite să se transforme într-una singură? Puteți să faceți asta chiar acum. Începeți să povestiți un basm pe care vi-l amintiți, opriți-vă într-un punct oricare și încurajați-l pe cel mic să continue cu o altă poveste pe care și-o amintește el și tot așa. Veți observa că poveștile pot lua turnuri spectaculoase și că, oricât de diferite ar părea la prima vedere, cu puțină imaginație și cu spirit ludic, se pot combina într-un tot unitar.

1. Ne amintim cu toții de săptămânile dinainte Crăciunului când strângeam toată hârtia din casă, adunam creioanele și începeam să meșterim felicitări pe care să le dăm părinților, bunicilor, unchilor și așa mai departe. Vă propunem să continuați tradiția și împreună cu cel mic, dar, în locul tradiționalului brad împodobit și al moșului să desenați personaje din cărțile preferate. S-o lăsăm și pe Alice din Țata Minunilor să pună un glob în brad, iar Peter Pan, veșnicul copil, se poate înălța să pună steaua din vârf. Suntem convinși că desenele voastre vor fi apreciate de rude, mai ales că-l lăsăm și pe bietul Moș să se odihnească un pic înainte de a pleca la drum spre fiecare dintre voi.

1. Deja știți toate poveștile de Crăciun, ce-ar fi să faceți voi una? Aveți nevoie de câteva coli de hârtie, creioane colorate și un stilou, a, și bineînțeles, de o poveste. Gata, aveți tot ce vă trebuie? Indoiți foile pe jumătate și capsați-le astfel încât să semene cu o carte. Apoi, cel mic poate începe să creeze. Rugați-l să vă povestească înainte ce vrea să scrie și încurajați-l să-și ilustreze povestea. Să nu uitați de copertă, trebuie să conțină, neapărat titlul poveștii și numele autorului! Când cartea-i gata, puteți să o oferiți cadoul de Crăciun sau să o păstrați în bibliotecă alături de celelalte.

1. Pentru serile de iarnă când afară e prea frig, iar cei mici sunt încă prea energici, puteți să încercați un joc care să-i pună în mișcare, dar și să gândească și să citească. Scrieți pe bucățele de hârtie A6 numele unui personaj, cântec, poveste etc. Faceți cu rândul, fiecare va alege o astfel de hârtie și, fără să se uite ce scrie, o va pune pe frunte, astfel încât celălalt să poată citi și să poată încerca să mimeze despre ce e vorba, în speranța că cel care ține hârtia va ghici.

Nu în ultimul rând, pentru ca lectura să fie mai plăcută, pregătiți un spațiu primitor, cald, cu perne și pături moi. Acesta poate fi locul ideal în care copiii să pătrundă în lumile fantastice din cărți sau să își găsească refugiul. Sperăm că vă veți distra împreună, că veți învăța lucruri unul despre celălalt și că zilele până la Crăciun vor trece mai repede. Începem numărătoarea inversă: 5, 4,3, 2, 1, Crăciun!

Autor: Sabrina Florescu