Joi, 15 octombrie, echipa noastră alături de reprezentanţii Azomureș și Agricola 96 SA Ţigănaşi au oferit 2.000 de cărţi către 4 instituţii şcolare din comuna Ţigănaşi, judeţul Iaşi. Totodată, elevii au primit, din partea Herlitz România, şi câte un set de rechizite şcolare.

Donaţia a avut loc în cadrul a două evenimente consecutive organizate la Şcoala cu clasele I-VIII din localitatea Cârniceni (ora 11.00) şi la Şcoala „Costache Antoniu” din localitatea Ţigănaşi (ora 12.00).

Ne-am dorit foarte mult să ne întâlnim cu toţi copiii, dar din lipsa unui spaţiu potrivit şi a resurselor de transport, am trimis volumele prin curierat şi am vizitat doar două şcoli. Alături de noi a fost doamna Stela Popescu, una din puţinele personalităţi din România care nu mai are nevoie de introduceri.

Copiii ne-au întâmpinat entuziasmaţi în faţa şcolii din sat, cu pâine şi sare, îndrumându-ne paşii apoi spre o clasă micuţă. Toate băncile şi scaunele fuseseră scoase din sală înainte să ajungem noi şi în locul lor au fost înghesuiţi cam 100 de copii. Toţi ne-au aşteptat în picioare pentru că nici nu ar fi încăput altfel. De ce? Pentru că în localitate nu există o sala de sport sau de festivităţi. Întreaga comună nu dispune de un centru cultural care să poată găzdui mai mult de 100 de persoane. Şi chiar dacă ar fi existat, microbuzul pus la dispoziţie de către autorităţie locale poate transporta doar 10 copii deodată, aşa că oricum ar fi fost imposibil să îi adunăm pe toţi într-un spaţiu mai încăpător. Aşa că au stat curioşi, în picioare, umăr în umăr, pentru a ne asculta. Ne-am uitat cu atenţie la ei…. copii cu vârstă între 8 şi 13 ani, profesori şi directori de şcoală, toţi erau entuziasmaţi să ne primească în şcoala lor şi suntem probabil printre puţinii musafiri pe care i-au primit vreodată în comunitatea lor.

Vădit emoţionat că trebuie să le vorbească elevilor într-un cadru oarecum formal, domnul Placinschi, partenerul nostru pe plan local din partea Agricola 96 SA Ţigănaşi, antreprenor în domeniul agriculturii şi cel care menţine vie comunitatea din zona, a pus punctul pe I: “Când eram eu mic, ni se spunea că fără carte o să rămâi la sapă. Acum nu rămâi nici măcar cu sapa”. Suntem cu toţii de acord că în prezent nici agricultura nu se mai poate face dacă nu ştii să citeşti. Preşedintele Asociaţiei Curtea Veche, doamna Iren Arsene, le povesteşte copiilor despre călătorii uluitoare în tărâmuri străine, care mai de care mai exotice, de la savane cu lei flămânzi la excursii pe spinarea unui delfin, toate la distanţă de câteva pagini citite pe zi. Prin cărţi descoperim lumea şi devenim exploratori, iar momentul de lectură susţinut de colega noastră, Smaranda Nicolau, din volumul “Peter Pan”, i-a purtat pe copii pe aripile visării. Exemplul perfect pentru forţa visurilor împlinite ni l-a dat doamna Stela Popescu care le-a povestit celor mici cum prin educaţie şi lectură a reuşit să devină ce şi-a dorit în viaţă.

În cadrul evenimentelor au luat cuvântul: Stela Popescu (actriţă), Iren Arsene (preşedinte, Asociaţia Curtea Veche), Aurel Placinschi (director Agricola 96 SA Ţigănaşi), Mihai Aniţei (director general, Azomureş) şi Smaranda Nicolau (actriţă şi pedagog teatral) care a susţinut un moment de lectură interactiv pentru copiii prezenţi. Oficiile de gazdă au fost realizate de doamna Romăşcanu Silvia (director, Şcoală „Costache Antoniu”).

Statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, rata abandonului şcolar, scăderea dramatică a lecturii în rândul celor mici, precum şi dificultăţile în înţelegerea textelor sunt doar câteva dintre aspectele pentru care Azomureş şi Agricola 96 SA Ţigănaşi au decis să se alăture programului naţional de lectură iniţiat de Asociaţia Curtea Veche.

“Prin îngrăşămintele minerale pe care le realizăm la Târgu Mureş avem o relaţie specială cu mediul rural. Suntem una dintre verigile esenţiale în dezvoltarea culturilor agricole şi implicit a fermelor şi a familiilor din aceste zone. Mediul rural nu trebuie privit ca o neşansă a unora care nu au reuşit să ajungă să lucreze şi să locuiască într-un mare oraş. România are în continuare nevoie de oameni care să muncească în agricultură. Copiii nu trebuie privaţi de o educaţie corespunzătoare pentru că nu învaţă într-o şcoală de renume, de oraş. Susţinem programul naţional “Cărţile copilăriei” pentru şansa pe care o oferă fiecărui copil de a decoperi lectura.” declară domnul Mihai Aniţei (director general, Azomureş).

“Consider că educaţia primită în primii ani de şcoală este esenţială pentru formarea fiecărui individ, şi sunt anii în care copiii prind cel mai uşor dragostea de carte. Susţinem acest eveniment pentru donaţia de carte şi pentru impactul pozitiv pe care această îl are asupra copiilor, cu atât mai mult cu cât este susţinută de doamna Stela Popescu, o personalitate a culturii române.” completează Aurel Placinschi (director general Agricola 96 SA Ţigănaşi) despre implicarea în proiect.

Aici, ca şi în cadrul tuturor celorlalte donaţii pe care le-am organizat în ţară, am descoperit că majoritatea copiilor, chiar şi în cele mai izolate localităţi, au deja disponibilitatea de a citi. Au drag de poveşti. Discursurile noastre îi motivează cu siguranţă, însă bazele pentru dezvoltarea de viitori cititori sunt mereu deja acolo. Cu toţii înţeleg că trebuie să citeşti şi să înveţi, că acestea reprezintă o oportunitate pentru a evolua, fie că asta înseamnă să pleci la oraş sau să rămâi pentru a deveni omul de care are nevoie comunitatea locală pentru a se dezvolta.

Pentru a vizualiza fotografiile din cadrul evenimentului click aici.

iasi3

Sponsori și parteneri: