Evenimentele au făcut parte dintr-un proiect mai amplu – o serie de ateliere organizate timp de patru luni de către Curtea Veche Publishing în şase oraşe importante ale ţării (Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara) cu scopul de a face lectura atractivă pentru cei mici şi de a atrage atenţia asupra importanţei adaptării textelor la capacitatea lor de înţelegere.

Atelierele de lectură au fost susținute de actori sau personalități care sunt dragi celor mici și s-au adresat în principal copiilor cu vârste între 8 şi 11 ani având la bază operele clasice repovestite pe înţelesul copiilor şi grupate în colecţia „Cărţile copilăriei”.

În fiecare dintre cele patru luni ale proiectului s-a pus în valoare un anumit titlu la nivel naţional. Astfel, luna februarie a fost luna în care s-a citit din „Cocoşatul de la Notre-Dame. Repovestire după romanul lui Victor Hugo”, în martie copiii au cunoscut „Odiseea” repovestită după Homer, în aprilie ei au pătruns în povestea care a marcat copilăriile părinţilor – „Black Beauty” – iar luna mai a prezentat volumul „Marile speranţe. Repovestire după romanul lui Charles Dickens”.

În prima luna, pe dată de 24 februarie, actriţa şi cântăreaţa Aylin Cadîr a citit din „Cocoşatul de la Notre Dame, repovestire după romanul lui Victor Hugo”. Povestea lunii a fost „Cocoşatul de la Notre-Dame”, astfel încât cei mici au aflat povestea tristă a lui Quasimodo, clopotarul grotesc al Catedralei Notre-Dame, a arhidiaconului chinuit de o dragoste fără speranţă, Claude Frollo, a Esmeraldei, frumoasa ţigancă dansatoare şi a chipeșului căpitan Phoebus, care o păcăleşte pe Esmeralda făcând-o să creadă că o iubeşte.

În martie, copiii au putut citi şi discuta cartea „Odiseea. Repovestire după epopeea lui Homer” alături de actriţa Ioana Blaj și de actorul Paul Ipate care le-au povestit celor mici despre aventurile şi peripeţiile lui Homer. Astfel, cei mici au aflat despre peripeţiile eroului Ulise, care înfrânge în luptă Ciclopul mâncător de oameni, respinge vraja fermecătoarei Circe, călătoreşte în lumea întunecată a lui Hades, supravieţuieşte după ce ascultă cântecul vrăjit al sirenelor şi scapă din ghearele furiosului zeu al marii, Poseidon.

Luna aprilie a fost dedicată cărţii „Black Beauty. Repovestire după romanul Annei Sewell” discutată de cei mici alături de actriţa Smaranda Nicolau. Copiii au aflat povestea lui Black Beauty, care şi-a trăit liniştită toată viaţă la o fermă. Dar când soţia stăpânului cade la pat, viaţă lui Black Beauty se schimbă radical, iar lucrurile capătă o turnură dramatică. Strivită de o lume plină de ignoranţa şi cruzime, Beauty trebuie să facă tot ce se poate pentru a supravieţui, până când va reuşi să găsească drumul spre dragostea şi bunătatea pe care le cunoscuse cândva.

În luna mai, copiii au aflat povestea tânărului Pip alături de actriţa Ioana Ginghină. Când, în ajunul Crăciunului, Pip îl întâlneşte din întâmplare pe un puşcăriaş prin mlaştini, nici măcar nu-şi închipuie că viaţă să se află pe punctul de a se schimbă pentru totdeauna. Evenimentele incredibile care au loc după această întâlnire şi povestea stranie a domnişoarei Havisham şi a fiicei sale adoptive Estella au transformat ”Marile speranţe” într-o lectură ce nu poate fi ratată şi asta încă de la publicarea acestei cărţi, din 1860.

Atelierele de lectură „Clasicii repovestiţi” şi-au propus implicarea copiilor în activităţi care dezvoltă gândirea critică şi abilităţile de argumentare prin discutarea şi interpretarea operelor literare citite în cadrul atelierelor. Atelierele au îndemnat la interactivitate, scopul fiind ca cei mici să ia contact cu o abordare neconvenţională a cărţilor, care să-i încurajeze să le citească integral acasă.

clasicii-repovestiti

smaranda

ginghina

paul-ipate

 aylin