În acest moment, în România, suma anuală cheltuită de un locuitor pe cărți este de 3-4 euro, în timp ce în alte țări europene se investește și de 50 de ori mai mult pentru lectură. Conform celui mai recent studiu PISA, 42% din elevii români de 15 ani sunt analfabeți funcționali, iar peste jumătate din cetăţeni (53.3%) au dificultăţi de înţelegere a ceea ce citesc (cf. Comisiei Europene). Situația este și mai gravă în mediul rural, acolo unde doar 25% dintre elevi  termină liceul și doar 2% ajung la facultate (cf. Institutului Național de Statistică). Mai mult, 52,5% dintre persoanele de 15-19 ani au domiciliul în în localități unde nu există librării sau biblioteci dotate corespunzător. Cu toții ne dăm seama că acestea nu sunt numai cifre, ci indici care ne arată încetinirea procesului de dezvoltare pentru țara noastră.

Acțiunile noastre

Drept reacție, eforturile asociației noastre sunt concentrate asupra programului naţional de lectură „Cărţile copilăriei” prin care promovăm lectura de plăcere în rândul copiilor și facilităm accesul la carte pentru elevii din mediile defavorizate. Avem drept obiective creșterea reală a interesului celor mici pentru citit, ridicarea nivelului de înțelegere a textelor al copiilor și cresterea consumului de carte din România. Scopul nostru este de a le arăta celor mici că fiecare carte este o aventură care merită trăită și să creștem, în acest fel, gradul de educație și cultură. Să nu uităm, studiile arată că acei copii care citesc au rezultate mai bune în toate domeniile disciplinare și în dezvoltarea abilităților sociale.

Strângere de fonduri

Dacă sunteți angajat sau realizați venituri din activități independente, vă invităm să redirecționați 3,5% din impozitul pe venit către proiectele pe care le desfășurăm în beneficiul copiilor.

Mecanism

Prin intermediul prevederii 3,5% din Codul Fiscal, oricine poate sa redirectioneze 3,5% din impozitul pe venit catre un ONG, conform ordonantei 26/2000 despre asociatii si fundatii. Este dreptul vostru de a lua la cunostinta de aceasta posibilitate de a dona 3,5% din impozit, suma care oricum altfel ar fi redirectionata catre stat. Trebuie sa stiti ca acest procent nu reprezinta o sponsorizare sau donatie privata, ci un sprijin pe termen lung pe care il puteti oferi urmatoarelor generatii de cititori si  cresterii pietei de carte in Romania.

Descărcați Formularul 230, completează-l și trimite-l pe contact@asociatiacurteaveche.ro până pe 15 mai 2022.

Cum poți completa și trimite online:
Descarcă formularul 230
– Completează secțiunea I. Date de identificare a contribuabilului
– Semnează folosind semnătura olografă
– Trimite-l pe adresa contact@asociatiacurteaveche.ro

Cum poți trimite:
– în format electronic pe adresa contact@asociatiacurteaveche.ro
​- printat prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
– îl depui direct la registratura administrației financiare de care aparții;
– folosești serviciul online ANAF, Spatiul Privat Virtual

Rezultate

Cât înseamnă 3,5% din impozitul pe venit? O sumă modică, proporțională cu salariul dumneavoastră. Poate fi echivalentul unui bilet la film, a unui meniu fast-food pentru două persoane sau a unei limonade. Însă, pentru un copil poate însemna mai mult de atât. Poate însemna prima lui carte nouă, prima poveste pe care o citește și un pas către un viitor mai bun.

Doar împreună putem schimba viaţa celor mici şi creşte nivelul de educaţie din România! Tu câte volume poți dărui copiilor care nu au avut niciodată o carte a lor?