Menu

NARATIV – Ateliere de lectură pentru copii

Studiile arată că acei copii care citesc de plăcere au rezultate mai bune în toate domeniile disciplinare și în dezvoltarea abilităților sociale valoroase în viață, față de cei care nu citesc deloc. Prin urmare, dorim ca prin atelierele NARATIV să promovăm cititul ca activitate distractivă, provocându-i pe copii să deseneze, să inventeze povești, să scrie piese de teatru sau să se joace cu umbrele. Toate acestea vin ca argumente pentru a demonstra care sunt beneficiile lecturii de plăcere și ale artei în educație. Și pentru că vrem să obținem cele mai bune rezultate, în ajutor ne vin pedagogi din diferite domenii care coordonează activitățile și îi ajută pe cei mici să dispună de experiențe dinamice, diferite de cele de la școală. De asemenea, fiecare atelier are la bază câte o carte din colecția de repovestiri „Cărțile copilăriei”, creată de specialiști în educație și în psihologia copilului pentru compensarea dificultăților de înțelegere a textului.

Când? Unde? Cum?

În Săptămâna dedicată programului „Școala Altfel” sau oricând aveți timp de acordat unor activități extracuriculare cu întreaga clasă, atelierele noastre reprezintă o oportunitate pentru ca micuții să petreacă timp împreună, să-și facă prieteni, să-și utilizeze eficient energia și să se apropie de lumea cărților.
În cadrul fiecărui atelier pot participa între 15 și 20 de copii, astfel încât atenția pedagogului să poată fi distribuită în mod egal tuturor participanților.
Fiecare atelier durează aproximativ 2 ore, existând posibilitatea de a se desfășura mai multe ateliere simultan, copilul putând alege ceea ce îi place mai mult.
Activitatea se poate adapta oricărui spațiu, așadar puteți opta pentru cel oferit de asociație sau puteți alege altul, familiar participanților sau o sală de clasă.
Toate activitățile din cadrul NARATIV – Ateliere de lectură pentru copii vor avea o taxă de participare în valoare de 50 de lei, care include participarea la atelier, cartea din colecția “Cărțile copilăriei” pe care se lucrează și rechizitele folosite.

Care sunt beneficiile?

  • Participând la atelierele pentru lectură Narativ copilul își va dezvolta și consolida:
  • Abilitățile de înțelegere a textelor scrise;
  • Motivația de a citi;
  • Capacitatea de a gândi critic;
  • Deprinderea unei abordări mai prietenoase a literaturii, în care tot ce este necesar pentru a înțelege o carte este textul scris și experiența proprie de viață a cititorului;
  • Abilitățile de comunicare și de lucru în echipă;
  • Memoria și atenția.

În funcție de specificul fiecărui atelier, la acestea se pot adăuga: deprinderea unor concepte de bază privind istoria artei în epoca în care are loc acțiunea cărții la care se lucrează, abilitățile de judecată și expresie estetică, înțelegerea unor resorturi narative esențiale precum cauză și efect, acțiune – reacție, personaj, persuasivitatea.

Cui se adresează activitățile din cadrul atelierelor?

Am creat ateliere pentru preșcolari, dar și pentru școlari, iar în rândurile următoare puteți descoperi care este specificul fiecăruia dintre acestea.

PREȘCOLARI

literele-pentru-prichindei-pozaLitere pentru prichindei (5-7 ani)
Îi ghidăm pe cei mici în prima călătorie de descoperire a LITERELOR, care cu cât va fi mai plăcută, cu atât îi va ajuta mai mult atunci când vor învăța să citească. Vor lucra alături de un pedagog specializat în activitățile pentru preșcolari și vor începe să înțeleagă ce reprezintă ciudatele simboluri și care este scopul lor. În consecință, vor fi mai pregătiți pentru momentul când vor fi expuși efortului de parcurgere a unui text literar și vor putea accesa cu mai mare ușurință resursele necesare lecturii active.

Rime și ghicitori (3-5 ani)
Cuvânt și rimă, sunet și mișcare, voie bună și imaginație, toate acestea sunt parte a acestui atelier, menit să îi familiarizeze pe prichindei cu formele literelor scrise, cu sunetele limbajului. Iar totul se realizează printr-un joc ce are două beneficii: îl învață pe copil să izoleze sunetul ca atare, ca mai apoi să-l poată recunoaște pe pagină și în același timp se și distrează copios.

Storytelling (3-7 ani; 7-14 ani)
În cadrul acestui atelier cel mic își poate folosi imaginația pentru a călători în lumi fantastice, a cunoaște personaje cu puteri supranaturale sau creaturi nemaîntâlnite. Și cel mai important este că nu va călători singur, ci alături de alți copii cu care poate deveni cu ușurință prieten. Atelierul poate fi susținut și în limba engleză, spaniolă, germană și maghiară, în felul acesta cei mici având posibilitatea de a explora muzicalitatea fiecăreia dintre aceste limbi ghidați de un vorbitor nativ.

poza-ora-de-povestiOra de povești (3-6 ani)
Copiii care aud povești chiar înainte de a ști să le citească învață, de fapt, despre lectură. Iar mai târziu le va fi mult mai ușor să devină prieteni cu aceasta. Prin urmare, în cadrul acestui atelier cei mici vor pătrunde în una dintre poveștile din colecția “Cărțile copilăriei” alături de un ajutor de nădejde, pedagogul, care le va citi și interpreta, oferindu-le o experiență memorabilă.


SCOLARI

odiseea-delia-banda-desenataBandă desenată (8-14 ani) – „Odiseea”
Aveți în clasă fani ai benzilor desenate? Perfect! Îi puteți încuraja să participe la acest atelier în care participanții adaptează o scenă dintr-o poveste în format de bandă desenată. Pentru dezvoltarea fluenței și a motivației vis-a-vis de lectură, cititul benzilor desenate este considerat mai mult decât benefic, deoarece le oferă copiilor o combinație între lectură și animație. Copiii deprind concepte narative esențiale precum cauză-efect, acțiune-reacție și cadrul de desfășurare al acțiunii.

smaranda-peter-panActorie pentru cititori (8-14 ani) – „Peter Pan” sau „Odiseea”
La actorie pentru cititori participanții devin eroi ai poveștilor preferate! Într-o primă etapă copiii citesc textul în original și discută pe marginea acestuia atingând concepte precum personaj, motivație, acțiune-reacție și contextul epocii istorice. Apoi, încep să lucreze la o dramatizare construită împreună cu pedagogul. La început, toți copiii citesc toate rolurile și sunt asistați în a le interpera, urmând ca spre finalul atelierului, să se fixeze o distribuție din care fac parte personajele principale și naratorul din textul studiat.

teatru-de-umbreTeatru de umbre cu figurine (8-14 ani) – „Mituri ale Greciei Antice”
La acest atelier copiii învață să redea povestea preferată prin jocul umbre și lumini. Astfel, lucrează în paralel la construcția “decorului” pentru spectacol, după care, împreună cu pedagogii, selectează și crează acele forme care proiectate pe un ecran alb pot sugera cel mai bine spațiul de desfășurare al acțiunii, atributele specifice ale personajelor și atmosfera poveștii. La finalul atelierului, se prezintă spectacolul, participanții interpretând personajele din poveste și manevrând de unii singuri “decorul” de umbre.

barna-jurnalistJurnalistul de poveste (10-14 ani) – „O călătorie spre centrul Pământului”
Acest atelier este potrivit pentru copiii curioși și cu spirit de detectivi. Prin intermediul unui exercițiu de imaginație, cei mici vor fi încurajați să dea frâu liber laturei lor iscoditoare și să se gândească la cât mai multe întrebări pe care să le adreseze atât personajelor existente în carte cât și unora închipuite. Scopul acestui demers este acela de a-i antrena pe copii să deprindă o serie de abilități specifice meseriei de jurnalist, ceea ce va avea ca finalitate realizarea unei documentări a expediției lor în universul cărții pe care se lucrează. Mai mult, la final li se vor prezenta și câteva tehnici de redactare, în așa fel încât să poată elabora un articol de ziar.

arhitectura-atelierArhitectură (8-14 ani) – „Cocoșatul de la Notre Dame”
Acest atelier este destinat copiilor pasionați de latura mai riguroasă a desenului și se bazează pe o modalitate anume de a citi un roman, cu atenție centrată asupra detaliilor grafice. De obicei cartea care stă la baza activităților este “Cocoșatul de la Notre-Dame” datorită faimoasei catedrale, pe care copiii vor încerca să o reproducă. Astfel, ei vor aprofunda concepte referitoare la istoria artei, dar și cele legate de spațiul de desfășurare al acțiunii, contextul epocii istorice, proporții și geometrii. Dacă aveți elevi înclinați spre latura arhitecturii, atunci îi așteptăm la acest atelier.

atelier-ilustratie_slide11Ilustrație creativă (8-14 ani) – „Robinson Crusoe”
Pasionații de desen mai au o opțiune pe lângă atelierul de bandă desenată, și anume cel de ilustrație creativă. Cu ajutorul pedagogului aceștia vor aprofunda conceptele referitoare la personaj, contextul în care se desfășoară acțiunea și epoca istorică, după care vor crea măști sau costume specifice poveștii, în mărime reală. Nu-i așa că nu va mai fi loc de expus pe frigider?

NARATIV ateliere-povesti pe muzicaPovești pe muzică (8-14 ani) – „Pinocchio”
Vocea și dorința de distracție sunt singurele lucruri de care cei mici au nevoie pentru acest atelier, în care se lucrează la coloana sonoră a unei scene din poveste citită. Participanții vor învăța să bată ritmuri folosind instrumente și propriul corp și vor fi acompaniați de muzicieni. Conceptul de coloană sonoră oferă un prilej unic de explorarea a atmosferei unei povești, pentru că muzica o poate exprima, amplifica sau, uneori, poate merge împotriva textului scris pentru a crea contraste care scot în evidență firul narativ. Mai mult, le va pune la încercare creativitatea și atenția la detalii.

atelier_tribunalul-personajelor_naesovaiala2Tribunalul personajelor (10-14 ani) – „O mie și una de nopți”
Judecător, avocat sau acuzat? La tribunalul personajelor fiecare copil își va putea asuma unul din aceste roluri pornind de la o poveste din colecția „Cărțile Copilăriei”. Mai mult, își vor exersa deopotrivă abilitățile de storytelling cu cele de gândire critică și de comunicare eficientă. Atelierul se va desfășura în trei etape: în prima participanții trec prin poveste cu ajutorul instructorului. Apoi, după ce le sunt împărțite rolurile, își creează argumente pentru apărarea și acuzarea personajului judecat. La final, urmărind un format bine definit, apărătorii și acuzatorii își susțin discursurile pentru a convinge judecătorul și jurații.

ateliere-reghin-scenografieScenografie (8-14 ani) – „Odiseea”
Un atelier in cadrul caruia participantii lucreaza pe o scena de poveste pe care o vor parcurge prin exercitii ludice initial. Ulterior, pentru scena aleasa, ei vor crea costume, masti, decor si sunet, finalizand printr-un stop cadru al fragmentului.


Dacă v-am convins să urmați una din rețetele pentru distracție propuse prin aceste activități, scrieți-ne un mesaj la adresa contact@asociatiacurteaveche.ro și vom stabili împreună detaliile astfel încât cei mici să (re)descopere bucuria cititului și să înțeleagă cu adevărat mesajele din text. De asemenea, aici puteți descoperi cum a fost la cea mai recentă ediție de ateliere pe care am organizat-o.

Share this Post!

About the Author : ACV


0 Comment

Related post

  SUS